петък, септември 15, 2023
+6
°
C
Висока:+7
Ниска:+5

Турски чай – видове и предимства

За любителите на чай, неговата консумация не е просто ежедневна рутина, а един истински ритуал. Чувството, което носи всеки различен чай, благодарение на безценните си съставки, е несравнимо. Опитва ли ли сте обаче турски чай? Знаете ли, че турците са едни от най-големите производители и консуматори на чай? В Турция той се сервира по всяко време на деня, а турският чай е не само несравнимо вкусен, но и изключително полезен. Ако отидете на екскурзия в Турция, ще забележите, че техният чай се предлага навсякъде. Ще ви го предложат на пазара, в кафенето и в ресторанта. Това е нещо, с което турците наистина се гордеят и изразяват истински култ към него.Вид турски чай

Какво представлява ?

Какво всъщност представлява турският чай? Това е черен чай, който се отглежда по източното черноморие, където почвата е изключително плодородна, а климатът мек и благоприятен. Когато растението е готово, листенцата му се берат, старателно се изсушават, след което от тях се приготвя вкусният ароматен чай.

По автентична рецепта в Турция чаят се пие силно подсладен с бучки захар. Спрямо концентрацията на този вид чай, той се дели на три вида – açık, orta или tavşan kanı. Açık се казва, когато чаят е светъл и по-лек, orta е чай, който е среден или нормален по степен на концентрация, а tavşan kanı е силен, силно концентриран чай, със силен аромат. Той е наричан от турците „заешка кръв“, заради тъмночервения си цвят. Черният чай е богат на кофеин и действието му е равносилно на това на кафето.

Защо обаче да пиете черен чай или така наречения турски чай? Със сигурност единствената причина за консумацията на топлата напитка не е само несравнимият комфорт, който носи тя. Съществуват множество положителни за здравословното ни състояние преимущества, заради което е добре да пием именно черен чай.

В този вид чай се съдържат ужасно много полезни съставки като кофеин и антиоксиданти (катехини, танини, гуанини и ксантини). Съдържат се още аминокиселини, протеини, минерали, флуорид и полифеноли. Освен, че е с изключително приятен вкус и с наситен аромат, той е известен с това, че е беден на калории. Затова е много популярен сред феновете на здравословния начин на живот и дори е предпочитан пред кафето.

Турски чай в специфична чаша

За какво ни помага турският чай?

Фитохимикалите, които се съдържат в растението черен чай, действат заздравяващо на костите, предпазват от развитието на артрит и остеопороза.

Изобилие от антиоксиданти. Всички знаем колко са полезни антиоксидантите – в черния чай те наистина са изключително много като състав. Действието им предпазва ДНК-то от увреждане, предизвикано от химикали или тютюнопушене. Смята се, че именно антиоксидантите пазят организма от появата на някои видове рак. Антиоксидантите намаляват риска от възпаления в кръвоносните съдове. Също така са и изключително подходящи при диети и желание за отслабване.

Действа благотворно на имунната ни система като я подсилва и подобрява. Танините, съдържащи се в черния чай, са доказали своята сила в превенцията от грипни и вирусни състояния.

Интересното при черния чай е че благодарение на една от съставките си – L-теанин, той действа едновременно успокояващо, намалява нивото на стрес и помага при главоболие,  но и същевременно подобрява концентрацията.

Този вид турски чай има силни противовъзпалителни свойства. Благодарение на тях той има силата да намалява риска от появата на сърдечно-съдови заболявания.

Това са само част от предимствата на турския чай. Както ви разказахме това е черен чай, който понякога се примесва с други съставки за получаване на по-интересен вкус. Нашият съвет е да се потопите в ритуала на консумиране на турски чай и да оставите сетивата ви да се насладят на несравнимия му аромат.

Последно

spot_imgspot_img

Горещи теми

Бъдете информирани

Автоматично ще ви пращаме интересни новини и публикации.