четвъртък, септември 14, 2023
+6
°
C
Висока:+7
Ниска:+5

Време е за пътешествия: 5 начина да направите проверка на акумулатора си

Винаги може да избегнете неприятните изненади, ако следите внимателно автомобила си и се грижите за основните му компоненти

Когато планираме отпуската си и емоциите покрай пътуванията си, ние рядко се замисляме за неприятностите, с които можем да се сблъскаме. Ако искаме да разчитаме на автомобила си обаче, тази част трябва да бъде включена в графика като задължителна.

Има начини, с които да проверите своя акумулатор, стига да е от вида на обслужваемите, тоест батерията да не е капсулована.

5 препоръки от професионалистите

Те имат за цел да ви информират и да ви помогнат, когато в даден момент нямате достъп до сервиз или смятате, че може да се справите и сами.

Разбира се, ако колата ви е отказала да запали, по всяка вероятност устройството е за смяна – тогава потърсете сайт за евтини автомобилни акумулатори и отстранете проблема в максимално кратки срокове.

1. Визуален преглед

Започнете от външния вид на акумулатора. Ако е налице корозия по изводите, бихте могли да я почистите с телена четка и медна грес. При установяване на повреди по корпуса, съветът е да пристъпите към смяна.

2. Индикатор за нивото на електролита

Тук на помощ идва индикаторът, стига моделът да е снабден с такъв. Откачете изводите, премахнете замърсяванията с кърпа и обърнете внимание на цвета му. Зеленият ви дава спокойствие, тъй като явно нивото на електролита е нормално. Белият сигнализира за слаб заряд и е необходимо да заредите акумулатора. Червеният е сигурен знак, че нивото на водата се е понижило, а киселинността на течността вътре е скочила.

Може да добавите дестилирана вода – стар трик от годините, когато всеки шофьор залагаше на златната формула сам да се справя с всичко.

Внимание: Не подценявайте работата с електролита – носете гумени ръкавици, защото той причинява химически изгаряния!

3. Проверка със стъклена пръчица

Ако батерията няма индикатор, посочващ нивото на електролита, действайте със стъклена пръчица.

Паркирайте на равна повърхност, почистете и премахнете капачката на клетката, след което може вече да вкарате и пръчицата. Достигнете с нея оловните пластини, тогава я напълнете я и я извадете. Не пропускайте да върнете капачката на мястото й.

Височината на електролита в тръбата показва и самото му ниво в акумулатора.

4. Гъстотата на електролита

Откачете изводите на акумулатора и преминете през всяка клетка, като за целта използвате хидрометър. 

5. Напрежението в акумулатора

Ще ви е нужен волтометър или мултиметър. Отново премахнете изводите, почистете и настройте уреда на 20 волта.

Зареденият акумулатор има напрежение, което е над 12.6 волта. Когато е по-малко от тази стойност, това означава, че зарядът е под 50 процента. Напълно разредена е батерията при под 11.6 волта.

Последно

spot_imgspot_img

Горещи теми

Бъдете информирани

Автоматично ще ви пращаме интересни новини и публикации.