четвъртък, януари 26, 2023
+6
°
C
Висока:+7
Ниска:+5

Халкидики – информация и какво можете да правите докато сте на почивка

Полуостров Халкидики се намира в периферията на Централна Македония, на брега на Егейско море. Името си получава от града Халкида, който за пръв път е упоменат от Херодот в летописите на Персийските войни. Освен че е най-предпочитаната туристическа дестинация в Гърция, както и поле на важни исторически събития, Халкидики е роден дом на философа-натуралист Аристотел. Под влиянието на уникалната природа, свободата на въображението и досегът с космоса, Аристотел създава първата философия за дуалността на материята и формата, идеята за душата и теорията за познанието – основите на науките, каквито ги познаваме днес. Ако желаете да се запознаете отблизо с историческите забележителности или да станете едно с природата, вдъхновила великия грък, то Халкидики изобилства от възможности.

Исторически забележителностиЗабележителности в Халкидики - Arxaia nemea

Независимо дали ще отседнете в централната част на полуострова, или ще предпочетете полуостровите Касандра и Ситония, нужно е да се убедите предварително, че местата, които ще посетите, са отворени за посетители. Един от може би най-удобните и луксозни начини да пътувате и разгледате забележителности е да потърсите вила на която да се усамотите и да разглеждате незабелязани от тълпата. Ако искате да се съберете с компанията или да работите дистанционно, то задължително трябва да разгледате варианта – вили под наем халкидики от Halkidikivilla.com

Луксозна вила под наем в Халкидики - източник halkidikivilla.com/bg/
Луксозна вила под наем в Халкидики – източник halkidikivilla.com/bg/

Централно Халкидики е заобиколено от четири залива. На запад са Солунския и Термаикос. От тази страна е разположен римския хиподрум Тесалоника, римския форум (датиращ от 2 в.), Еди Куле (византийска крепост с десет кули), арка на Галерий (барелефи, изобразяващи битката в персите), Бяла кула (крепост и бивш затвор), Триъгълната кула, Бей хамам и Паша хамам (стари турски бани). На юг забележителностите стават все по-малко за сметка на големите плажове.

На изток за Струмския залив и Йерисос. В тази част Халкидики е повече планинска, отколкото равнинна и има предимно плажове, барове и къмпинги. Най-известен е резерватът за диви животни Простомниц. Въпреки релефа, се намират интересни забележителности като византийският замък Neposi, Рендинската крепост, село Стагира (където през 1814 г. е построена църквата „Рождество Богородично“) и град Акант (останки от крепостни стени, елински постройки и изоставена византийска църква).

Арт забележителности

Noesis музей
Музей Noesis – източник pixabay.com

Сред съвременните арт постижения на Гърция са пилоните с чадъри край Солун, художествената галерия в Каза Бианка и Noesis (музей на технологията).

Зони за пешеходни походи

Халкидики е известен не само с прекрасния си морски климат и плажове, но и с планинските си местности, в които са разположени национални паркове. Някои от тях предлагат зони за пешеходни походи, лични гидове и пакети за екскурзии в дивото -Скалното дефиле, Свети Рафаел, Платанорама, водопадите Ганарис, Драконовата пещера, Гълъбовия водопад и много други. Някои от тези зони водят до върхове, други до езера, язовири и реки, а трети – до скрити манастири в полите на планината.

Касандра и Ситония

Касандра и Ситония карта
Карта на Касандра и Ситония – източник goguide.bg

Двата полуострова, макар да предлагат различни възможности за отдих, са ориентирани към по-модерната, универсална представа за отдих и предлагат разнообразие от вили, достъпни за всеки джоб, терасовидно построени селища с гледка към морето, открити ресторанти, предлагащи местна кухня, и оживени пазари.

Рано сутрин можете да пиете кафе на някоя тераса и да се наслаждавате на изгряващото слънце, ясното небе и лекия бриз. Щом водата се постопли, можете да избирате между множеството плажове и заливи. Някои са по-спокойни, подходящи за семейства с деца, докато други предлагат разходка с ферибот, яхта, гребане с каяк, гмуркане под вода и парапланеризъм.

Вечерно време имате възможност да се разходите из криволичещите, павирани улички между старинните къщички. Кафенетата разполагат с малки, високи масички и силно напомнят на провинциалните европейски градове. Магазините за сувенири са уникални в изобилието си от картини, чаши, чинии и други предмети, запечатали в себе си забележителен творчески размах. Най-силно впечатление ще ви направи честата употреба на бяло и синьо, които са иконични за Халкидики и неговите три „пипала“.

Касандра и Ситония са известни и с две от най-прекрасните си винарни. В семейна винарна Tzikas имате възможност да опитате домашни вина от високо качество. Claudia Papayianni е една от най-големите и известни винарни. В асортимента на винарните ще откриете стафидено и ледено вино, в които е бутилиран мита за Дионисовите празници.

Последно

spot_imgspot_img

Горещи теми

Бъдете информирани

Автоматично ще ви пращаме интересни новини и публикации.